Bar

Bar je najveći grad i luka na crnogorskom primorju, u kome prema posljednjim podacima živi oko 40.000 stanovnika. Smatra se da je Bar veza Crne Gore sa svijetom, s obzirom da je riječ o graničnoj opštini koja je Jadranskim morem povezana sa Italijom. Ovaj grad godišnje posjeti oko 190.000 gostiju, a Bar je i obavezna stanica za kruzere koji godišnje u ovu luku dovedu oko 25.000 turista. To ga čini jednim od glavnih turističkih destinacija u Crnoj Gori.

Jedna od značajnih atrakcija u ovom mjestu je takozvana Crnogorska Pompeja – Stari grad Bar, koji je  zvanično spomenik kulture I kategorije (od 1957. godine). O tome koliki značaj Stari grad Bar ima za razvoj turizma u ovom području je podatak da ga je tokom ljetnje sezone u 2019. godini posjetilo oko 60.000 turista.

Bar je od Podgorice udaljen 52 kilometara, od Budve oko 40, a na svega pola sata od Skadarskog jezera i ribarskog naselja Virpazar koji važi za još jednu od značajnih turističkih atrakcija u Crnoj Gori. Turistički centar Sutomore udaljen je na samo 15 minuta, a za pola sata se stiže do dugih pješčanih plaža u mjestima Čanj i Buljarice. Takođe, do Ulcinja, turističkog grada u blizini granice sa Albanijom, potrebno je pola sata, kao i do Velike plaže, najduže pješčana plaže u Crnoj Gori.

Barska opština odlikuje se dugim, toplim i sušnim ljetima, a blagim i kišovitim zimama. Bar je jedan od najosunčanijih mjesta južne Evrope. Može se pohvaliti velikim brojem sunčanih dana, sa čestim prisustvom vjetra i vrlo dugim trajanjem insolacije (oko sedam časova dnevno). Prosječno godišnje ima 2.555 sunčanih sati.

Zbog svoje pozicije, blage klime i povoljnih uslova za život, ovaj grad je veoma poželjan kako za investiranje, tako i za život.

Bar nekretnine